news

news

Zonne-energie in Nederland… Met dank aan de fiscus!

05 June 2014

Kan Solar binnenkort ook op kostprijs concurreren?

Voor consumenten is zelf geproduceerde zonnestroom in Nederland al enkele jaren goedkoper dan stroom uit het stopcontact. Voor de stroom uit het stopcontact betalen we bijna 25 cent per kilowattuur, waarvan ongeveer 17 cent aan belastingen. Desalniettemin is de kostprijs van solar energie in Nederland nog steeds niet concurrerend. Volgens berekeningen van ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) kost een kWh zonnestroom van eigen panelen de Nederlandse burger iets meer dan 15 cent, terwijl de kostprijs van een kWh conventionele stroom uit een kolencentrale tussen de 4 en 5 cent bedraagt. Zelfs als we de rekenmethodiek van ECN loslaten en rekenen met voor de consument acceptabele financiële parameters komen we bij het huidige prijsniveau van installaties en het Nederlandse klimaat maar net onder een kostprijs van 10 cent. Nog steeds 2 keer zo duur als kolenstroom. De conclusie is dat het succes van zonne-energie in Nederland momenteel nog steeds volledig afhankelijk is van het fiscale klimaat. Gezien het toenemende aandeel van zonne-energie, in combinatie met de financieel economische situatie en de fossiele belangen van onze overheid een zorgelijke situatie.

Maar er gloort licht aan de horizon! Technologische ontwikkelingen en schaalvoordelen zorgen voor een continue daling van de kostprijs. In de Amerikaanse staat Texas gaat energiebedrijf Austin Energy ongeveer 3,5 eurocent per kWh betalen aan SunEdison, exploitant van twee zonneparken (+- 150 MWp). Weliswaar geholpen door een zonnig klimaat en (ook weer) fiscale ondersteuning kan zonnestroom hier op kostprijs concurreren met conventionele stroom (ook investeringen op conventionele capaciteit worden ondersteund). Willen we weten waar we echt staan met zonne-energie dan moeten we de kostprijs bij verschillende vormen van opwekking met elkaar gaan vergelijken, zonder dat we subsidies en fiscale voordelen in de berekening betrekken. Adviesbureau Lazard berekende voor het zon-rijke Zuidwesten van de VS de LCOE (levelized cost of energy) voor verschillende vormen van duurzame energie …rapport… Uit het rapport blijkt dat solar op utility-scale hier bij een level playing field een serieuze optie wordt. Helaas is het bij ons nog niet zo ver, de kosten zullen nog ongeveer moeten halveren. Wanneer we echter even achteruit kijken dan weten we dat het slechts een kwestie van tijd is!

Tot het moment dat we met de zon op kostprijs concurrerend zijn, zullen we met de juiste technieken, toepassingen en organisatievormen moeten anticiperen op wijzigend beleid dat het verdienmodel van solar kan beïnvloeden.